Waarom ik bang was om naar de sportschool te gaan
Lifestyle

Hoeveel val je af met wandelen?

Dat wandelen helpt bij het afvallen en het behouden van een gezonde levensstijl, staat vast. Maar hoeveel moet je nu wandelen om af te vallen? Hoeveel val je af als je dagelijks wandelt?

Een dagelijkse wandeling is goed voor je gezondheid. Het helpt je bij het verliezen van gewicht, het reduceert stress, verhoogt je creativiteit en het geeft je een betere nachtrust. En er zijn nog meer goede redenen om dagelijks te wandelen.

Beginnen met wandelen is makkelijk

Het maakt niet uit wat je leeftijd is of wat je conditie is: ga stapje voor stapje en je bent al begonnen! Om te wandelen hoef je ook niet wat aan te schaffen. Je hebt vast een paar schoenen in huis waar je ’t wel op volhoudt. Zet een lekkere Spotify-playlist op of luister naar de geluiden van de stad/natuur. Of wandel met vriendinnen: net zo gezellig!

Het is erg makkelijk om wandelen op te bouwen. Als je begint is iedere dag een kwartiertje al goed. Je zult merken dat je binnen no-time meer aan kan! Vanzelf loop je meer en meer. En dan ga je ook resultaten zien.

Niet alleen in gewicht, maar ook in meer rust in je hoofd. Je voelt je lekkerder en zelfzekerder. En juist met die positiviteit ben je weer meer gemotiveerd om door te pakken in je gezonde levensstijl! Mooie cirkel, hé? En dat allemaal stapje voor stapje.

Hoeveel moet je wandelen om af te vallen?

En dan nu de vraag: hoeveel moet je wandelen om af te vallen? Wandelen helpt namelijk écht bij het verliezen van gewicht. Je hoeft niet te hardlopen, een stevige wandeling – en vooral consequent blijven doen – doet wonderen.

Of je wil afvallen of niet: volgens het American College of Sports Medicine moet je dagelijks minimaal 30 minuten (met gematigde intensiteit – daar kom ik zo op terug) lopen. Doe je dit, dan zit je gelijk aan je minimale dagelijkse dosis beweging ;-). Een wandeling van een half uur verbetert je conditie al op korte termijn.

Maar dat is slechts de basis. Om af te vallen zul je wel wat meer moeten lopen. Het dubbele, stellen ze. Dus om af te vallen moet je minimaal een uur per dag, voor 4 à 5 dagen per week, wandelen.

Dat klinkt misschien wat veel, maar het is erg goed te doen. Na het avondeten, wanneer de keuken is opgeruimd, heb je vast wel een uurtje vrij voordat je weer naar bed gaat. Een goede wandeling draagt ook nog eens bij aan een stress-vrije avond. Het maakt je hoofd leeg en het zorgt ervoor dat je de energie uit je voeding ‘kwijtraakt’. Je zult merken dat je er veel beter door slaapt.

Ook als je niet gemotiveerd bent, is het de truc om tóch te gaan. Na afloop zul je je heel trots voelen. Dus ook al heb je geen zin: ga toch op pad. Natuurlijk heb ik zelf ook regelmatig moeite met dit laatste punt, maar… consistency is key to success. Ofwel: discipline en doorzettingsvermogen zijn de sleutel tot succes.

De intensiteit van je wandeling

Dan over de intensiteit van een goede wandeling. Ik gaf net al aan dat een gematigde intensiteit ideaal is. Als je hartslag op 50-70% van je maximale hartslag zit, dan is het goed. Je hoeft echt niet buiten adem thuis te komen, maar stevig doorwandelen werkt wel beter.

Hardlopen of wandelen?

Wil je liever hardlopen of werken met intervaltrainingen? Bedenk dan: een wandeling van 60 minuten met een gemiddelde intensiteit is hetzelfde als een wandeling van 30 minuten/hardlopen op een hoog intensiteitsniveau.

Als hardlopen dus niks voor je is (ik kan er zelf maar niet aan wennen), dan wandel je gewoon wat langer door.

Geloof mij: dat uurtje is zo voorbij en als ’t eenmaal een gewoonte is wandel je het zo weg.

Hartslag meten tijdens wandeling

Wil je je hartslag meten tijdens je wandeling? Dat kan je doen door een activity tracker met hartslagmeter te dragen, zoals deze Fitbit activity trackers met hartslagmeter. Deze meet jouw hartslag gedurende de tijd dat je het bandje draagt. De meeste activity trackers versturen de gegevens naar een bijbehorende app, zodat je ook meerdaagse inzichten krijgt in jouw hartslag.

Ik heb zelf geen activity tracker, maar meet de routes met mijn telefoon in mijn Fitbit app. Mijn Fitbit app synchroniseert alle gegevens weer met mijn Fitbit weegschaal, zodat ik alsnog voldoende informatie heb over mijn weeg- en eetpatroon.

Wandelen en goede voeding

Goede voeding is net zo belangrijk als een goede wandeling. Je kan heel veel wandelen, maar als je structureel slecht of te veel blijft eten, dan gaan de kilo’s er natuurlijk niet af. Spinazie helpt hier bijvoorbeeld bij. En ook met koffie kun je afvallen.

Met weinig moeite afvallen? Er zijn een aantal veranderingen die, als je ze dagelijks doorvoert, bijdragen aan het verliezen van gewicht. Benieuwd hoe? Lees dan ‘Afvallen door kleine veranderingen in je dagelijks leven‘!

Dus: hoeveel val je af met wandelen?

En om de vraag ‘Hoeveel val je af met wandelen’ te beantwoorden… Uiteindelijk verschilt het per persoon hoeveel je hiermee afvalt, maar feit is dat je er gewicht mee verliest en conditie mee opbouwt.

Begin gewoon

En dan nu? Begin gewoon met wandelen. Toen ik in januari 2018 mijn eerste stapjes zette, had ik een conditie van 0,0. Ik had nooit gedacht dat ik iets meer dan een jaar later bijna 40 kilo kwijt zou zijn. Natuurlijk is dat niet puur gekomen door wandelen alleen, de sportschool en gezonde voeding zijn hier een grote factor in, maar alles begint met je mindset. En je motivatie: GA GEWOON. Je kunt het.

Heel veel wandelplezier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *