Waarom ik bang was om naar de sportschool te gaan
Lifestyle

Val je af met wandelen?

Goed nieuws: van wandelen val je af. Hoeveel je afvalt en hoe snel je afvalt, dat ligt natuurlijk aan de manier waarop je wandelt, hoe regelmatig je gaat en hoe veel je wandelt.

Okay, eerst wat feiten. Een dagelijkse wandeling is namelijk erg goed voor je gezondheid. Het helpt niet alleen bij het afvallen, maar wandelen reduceert ook stress, het verhoogt je creativiteit en het geeft je een betere nachtrust. En er zijn nog meer goede redenen om dagelijks te wandelen.

Beginnen met wandelen

Beginnen met wandelen is eigenlijk heel gemakkelijk, maar toch ervaren veel mensen het als een drempel. En dat snap ik wel: je moet je er namelijk toe zetten en dat is mentaal zwaarder dan dat de wandeling lichamelijk zal zijn. Dus hup: doe je wandelschoenen of gympen aan en loop eens een rondje om het blok. Of ga de straat eens van voor tot achter door. Meer hoeft een begin niet te zijn.

Begin klein. Leg de lat niet te hoog. Realistische doelen zijn makkelijk te behalen en daarmee win je je eigen vertrouwen. Je kunt de wandeling stapje voor stapje (ha, see what I did there?) uitbreiden. Steeds wat verder, of steeds wat sneller. Het fijne aan wandelen is dat je je eigen tempo bepaald: dat doet niemand anders voor je. Als je uiteindelijk een half uur per dag wandelt, dan ben je al ontzettend goed bezig!

En hoe vaker je gaat, hoe meer het routine wordt. Nu moet je je er nog toe zetten om te gaan wandelen, maar straks is het een gewoonte. Een onderdeel van je dag, net als tanden poetsen en eten. Maak dus een gewoonte van dagelijks wandelen, afvallen gaat dan vanzelf (*sidenote: tegen een slecht voedingspatroon valt niet aan te bewegen, dus zorg voor de juiste voeding en drink voldoende water).

Hoeveel val je af met wandelen?

Ik schreef eerder al een artikel over hoeveel je moet wandelen om af te vallen, het verschil tussen afvallen met hardlopen en afvallen met wandelen en een stukje over je hartslag (en hoe je die kunt meten). Dat lees je in mijn artikel: “Hoeveel val je af met wandelen“.

Dus: val je af van wandelen? Ja!

Ja, je valt af van wandelen. Goed nieuws! En ook fijn: je hoeft niet snel te wandelen om af te vallen, als je maar consistent bent en dus – als het even kan – iedere avond even op pad gaat. Maak een gewoonte van je dagelijkse wandeling. Begin klein, gun jezelf de tijd en denk aan de resultaten op de langere termijn. Drink hierbij altijd voldoende water en zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Ik ben sinds het begin van 2018 al meer dan 40kg afgevallen met wandelen. Gezonde en gevarieerde voeding, andere beweging (zoals dansen) en een positieve mindset hebben hier ook aan bijgedragen, maar ik moest ook ergens beginnen en dat was voor mij met een klein wandelrondje. Als ik ’t kan, kan jij ’t ook!

Tip: ik meette mijn resultaten in gewichtsverlies met de Fitbit Aria – een slimme weegschaal die mooie grafieken maakt. Ben je – net als ik – dol op tech en gadgets, dan is zo’n weegschaal een mooi cadeau aan jezelf. Lees hier meer over afvallen met een Fitbit Aria slimme weegschaal.


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *