Technologie

Zijn jouw accountgegevens gelekt via Gotcha: de wachtwoorden zoekmachine?

Aii, het is je vast niet ontgaan. Vorige week kwam er een wereldwijze zoekmachine online met miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden. Deze data is afkomstig uit datalekken van onder andere Dropbox, Uber en LinkedIn. Hoog tijd om te checken of jouw e-mailadres in ‘t rijtje staat (en of je dus héél gauw je wachtwoord aan moet passen!)

Gotcha: de wachtwoorden zoekmachine

De wachtwoorden zoekmachine waar ‘t om gaat heet Gotcha en is te bereiken via gotcha.pw. Voer je e-mailadres (of een domeinnaam in) en check of je gevonden wordt. Zit je in de database, dan zijn de eerste twee tekens van je wachtwoord zichtbaar. Alle accountgegevens in de database zijn gehackt tussen 2004 en 2017, maar – zo stelt de website – men verandert hun gegevens nooit. De website dient dus als een wake-up call!

Checken of je gehackt bent kan ook via haveibeenpwned.com

Ook op de website haveibeenpwned.com kan je controleren of jouw gegevens zijn gelekt. Dat doe je door je e-mailadres(sen) in te voeren en te controleren. Je ziet hier meteen vanuit welke website jouw gegevens zijn gelekt.

Een paar van de grootste websites met datalekken zijn LinkedIn, Adobe, Badoo, Uber en MySpace. Grote kans dus dat ook jouw e-mailadres in de lijst staat. Gehackt? TechGirl geeft je tips!

Over de auteur

Liefhebber van all things tech. Social-minded, leergierig en avontuurlijk. Op www.nadizoetebier.nl schrijf ik over m’n #healthylifestyle, maar praat ik ook graag over social media trends, astrologie of nieuws uit de tech-wereld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *